Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeDec 19th 2011
     permalink
    Dziewczyny wczoraj mi minął termin porodu i też do wczoraj miałam L4 ,zadzwoniłam dziś do mojej ginki i poprosiłam ją o kolejne ale ona mi odmówiła twierdząc że L4 ciążowe wypisywane jest do 40tc a ja już jestem po :( zaleciła mi pójście do internisty i by on mi wypisał nowe L4 . Po analizie stwierdziłam że jest to dla nie nie opłacalne gdyż będzie to l4 80% i dużo stracę a w sumie pewnie w tym tygodniu urodzę( liczę na to :)) No i teraz pytanko, czy to oznacza że od dziś mi już się liczy macierzyński z automatu , czy też mój pracodawca czeka aż go poinformuje o narodzinach synka?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie wiem jak teraz ale do niedawno bylo tak ze jak internista przepisujac ci zwolnienie tez wstawia symbol "ciazowe", masz je platne 100%
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Ale to dziwne, bo mi gin wystawiał zwolnienie do dnia porodu- a urodziłam w 41tc3d
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hmm, ja się mojego gina na "zaś" pytałam i też mówił, że normalnie wystawia, dopóki nie nastąpi poród...
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
     permalink
    Gin powinien Ci wystawić dlaej L4 ciążowe dopóki nie urodzisz.
    Bzdurą jest że nie może.
    Internista też może cI wystawić l$ wystarczy że wpisze symbol w odpowiednią rubrykę ale musisz podejść do niego i zapytać czy wystawi Ci bo od zwolnien ciążowych są ginekolodzy.
    --
  1.  permalink
    ja też mam wystawione do 26 grudnia, na zapas, a jak urodzę to wtedy jest anulowane i się liczy macierzyński, dziwna ta ginka, walcz o to L4, bo Ci się należy, a jak chcesz iść na macierzyński to też już możesz, u mnie w pracy się pisze podanie do dyrekcji o udzielenie macierzyńskiego, a jak u Ciebie to musisz zadzwonić zapytać
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeDec 21st 2011
     permalink
    co za bzdura, mi też wystawił na zapas L4.... Twoja ginka jakaś niedoinformowana jest.
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 21st 2011
     permalink
    Pamiętam, że mój gin też mi coś tam mówił w poprzedniej ciąży pod koniec, że nie może wystawić dłuższego niż do terminu. Problem sam się rozwiązał, bo młoda postanowiła wyleźć 3 dni przed terminem, ale gdybym miała dłużej czekać, to nie wiem. Na pewno nie wzięłabym urlopu macierzyńskiego, prędzej bym poprosiła gina, żeby mi w takim razie wystawił zaświadczenie o zdolności do pracy :wink:
    •  
      CommentAuthorAlien
    • CommentTimeDec 23rd 2011
     permalink
    Ja miałam termin na 19.08. A zwolnienie miałam wypisane do 25.08. Urodziłam przed terminem bo 10.08. więc Zus część zwolnienia przypadającą po porodzie anulował i zaczął naliczać macierzyński.
    •  
      CommentAuthoresteban
    • CommentTimeJan 6th 2012
     permalink
    Mam pytanie do dziewczyn które poroniły...
    Czy udało Wam się uzyskać odszkodowanie z tytułu urodzenia martwego dziecka?
    Od kilku lat wraz z mężem opłacamy dodatkowe ubezpieczenie w PZU (P Plus). Niecały miesiąc temu trafiłam do szpitala, leżałam kilka dni i miałam zabieg łyżeczkowania macicy. Zabieg przeprowadzony był w 10 tygodniu ciąży, czyli w 8 tygodniu życia dziecka a obumarcie określono na 5/6 tydzień (tak mam wpisane w karcie informacyjnej leczenia szpitalnego).
    Do głowy by mi nie przyszło, że przysługują mi jakiekolwiek prawa z tytułu tego co się stało. Jednak okazało się, że polskie prawo traktuje dziecko już od momentu poczęcia. Dlatego w przyszłym tygodniu mam otrzymać od lekarza prowadzącego pismo potwierdzające urodzenie dziecka z adnotacją "martwo urodzone" na podstawie którego oboje z mężem możemy ubiegać się od PZU o odszkodowanie. Rzeczywiście w wykazie dołączonym do deklaracji przystąpienia do ubezpieczenia jest pozycja "urodzenie martwego dziecka". Przegrzebuję internet w tym temacie jednak nic konkretnego nie znalazłam. Tym bardziej potwierdzenia, żeby którejś z dziewczyn udało się uzyskać odszkodowanie za tak wczesną ciążę.
  2.  permalink
    dołączam się do powyższego pytania...
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJan 6th 2012
     permalink
    Moja szwagierka poroniła w 7 tygodniu i dostała z ubezpieczenia grupowego zasiłek za urodzenie martwego dziecko. Macieżyński 8 tygodni też się należy.
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeJan 7th 2012
     permalink
    Moim zdaniem firmy ubezpieczeniowe nie płacą za poronienie, tylko za urodzenie martwego dziecka. Więc zależy co jest w karcie i zależy co się wydarzyło (bo z medycznego punktu widzenia też czym innym jest poronienie a czym innym urodzenie martwego dzieciątka). Wydaje mi się, też, iż żeby ubiegac się o takie odszkodowanie, to trzeba mieć akt zgonu. Czyli trzeba dokonać formalności w USC. Nie wiem, to sa tylko takie moje domysły...
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    jeszcze pare lat temu własnie na mocy zmiany prawa i mozliwosci pochówku nawet kilkutygodniowego płodu firmy wypłacały, ale poniewaz zbankrutowałyby na tym ( bo smamych udokumentowanych poronien jest w POlsce rocznie ponad 40 tys) to z tego co mi wiadomo zmieniono to i podpieraja sie tez ustawa ze urodzenie to jest przedwczesny porud czyli ten po 22 tc wczesniej to jest poronienie a nie martwe urodzenie

wiele na ten temat jest napisane na stronach www.poronienie.pl
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    bladykot z tego co ja się dowiedziałam na bieżąco (bezpośrednio od kadrowej) z tytułu samego zatrudnienia (w ramach ogólnych warunków ubezpieczenia OWU) należy się:
    1. z ZUSu zwrot kosztów pogrzebu
    2. 8 tygodni urlopu macierzyńskiego (to chyba z prawa pracy)
    Dodatkową kwestią są odszkodowania z dodatkowych ubezpieczeń. Ja np mogę się ubiegać o odszkodowanie za:
    1. pobyt w szpitalu
    2. prawdopodobnie za sam zabieg łyżeczkowania
    3. urodzenie martwego dziecka

bila jeśli lekarz wystawi zaświadczenie, o urodzeniu dziecka z adnotacją "martwo urodzone" jest to równoznaczne z aktem zgonu.

mooniia ja też na początku traktowałam tą sytuację jako poronienie i do głowy mi nie przyszło, żeby myśleć o tym jak o porodzie. Jednak gdy zapytałam o to lekarza powiedział, że owszem czasami dziewczyny proszę o takie zaświadczenia czy możliwość pochówku ale sami z siebie nie wychodzą z taką informacją. U mnie w przyszłym tygodniu minie miesiąc od zabiegu i z tego co wiem nie jest to za późno na załatwianie takich spraw.
    Żałuję tylko, że od początku nie wiedziałam o tych 8 tygodniach macierzyńskiego. Dostałam L4 i potem poszłam na 2 tygodnie urlopu... a nie musiałam.
  3.  permalink
    Dziewczyny, potrzebuję porady prawnej – która może pomóc ???
    Pozdrawiam
    --
    • CommentAuthorolo11
    • CommentTimeJan 11th 2012
     permalink
    Witam,

Mam takie pytanie, odnośnie wyliczania średniej do wypłacaia wynagrodzenia podczas zwolnienia w ciąży:
    pracuję w firmie od 10 miesięcy. Jak w takiej sytuacji zostanie mi wyliczona średnia skoro nie przepracowałam 12 miesięcy??

Z góry dziękuję za pomoc
  4.  permalink
    Wydaje mi się, że średnia zostanie wyliczona z 10ciu przepracowanych miesięcy...
    --
    • CommentAuthorolo11
     permalink
    Również mi się tak wydawało,ale otrzymałam inna pensje.I w ogóle nie mogę się doliczyć na jakiej podstawie została wyliczona.
    •  
      CommentAuthorViicki
     permalink
    olo11, średnią wyliczą wobec tego z tych dziesięciu miesięcy, pytanie tylko:
    -czy w między czasie brałaś jakieś zwolnienia z tytuły choroby (czy były między nimi odstępy mniejsze niż 3 miesiące)?
    -czy w przeciągu tych 10-ciu miesięcy zmieniałaś pełnioną funkcję w pracy, bądź etat/wymiar pracy?
    --
    •  
      CommentAuthorViicki
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    Olo, w moim przypadku zmiana etatu spowodowała, iż średnią do zasiłku naliczało się od początku. Czyli jeżeli w danym zakładzie pracowałaś 10 miesięcy, a po trzech zmieniono Ci etat z 1/3 na cały, to średnią wyliczasz z tych siedmiu po zmienie etatu.
    Kojarzę też, że jeżeli pomiędzy zwolnieniami lekarskimi jest przerwa mniejsza niż 3 miesiące, wpływa to na wysokość wyliczanego zasiłku. Ale nie pamiętam jak to dokładnie było....więc zalecam kontakt z księgową/kadrową:wink:
    --
  5.  permalink
    Hej
    mam pytanie czy jak wróciłam do pracy po maciezyńskim, i już moje dziecko ma 2 latka, to czy moge iśc na wychowawczy na 4 - 5 miesięcy zanim nie pójdzie dzieckod o przedszkola?
  6.  permalink
    Ula zgodnie z KP..

Art. 186. § 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu
    wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej
    jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza
    się poprzednie okresy zatrudnienia.

Więc jak najbardziej możesz złozyć takie podanie do swojego pracodawcy.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 17th 2012
     permalink
    esteban: 2. prawdopodobnie za sam zabieg łyżeczkowania
    3. urodzenie martwego dziecka

Przepraszam za trywialne pytanie, ale czy to się nie wyklucza?
    Bo albo kobieta ma łyżeczkowanie albo rodzi (żywe / martwe dziecko).
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 17th 2012
     permalink
    esteban: jeśli lekarz wystawi zaświadczenie, o urodzeniu dziecka z adnotacją "martwo urodzone" jest to równoznaczne z aktem zgonu.

Obawiam się, że NIE. Akt Zgonu jest dokumentem urzędowym, a zaświadczenie lekarskie raczej nie.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeJan 23rd 2012
     permalink
    Pisałyście już wnioski o przedłużenie urlopu macierzyńskiego o te dodatkowe 4 tyg?
    może wiecie, który to akt prawny reguluje?
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJan 23rd 2012
     permalink
    Katy, tutaj jest wzór takiego wniosku razem z podstawą prawną.
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJan 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Hej, na rozpakowanych mamusiach poruszyłam sprawe wykorzystania całych 60 dni przysługującego zwolnienia z powodu opieki nad dzieckiem. TUTAJ jest o tym mowa.
    Oczywiście nie jest to rozwiazanie dla kazdego, ale jesli sie nie planuje powrotu w danym roku do pracy, warto te 60 dni wybrac ciurkiem, jeśli oczywiście zachodza odpowiednie warunki.
    W naszym przypadku (dziecko urodzone w 32tc) podpadamy pod paragraf o dziecku chorym, przy czym w tym przypadku będzie uzasadnienie, że w momencie kończenia macierzyńskiego wiek korygowany córki to będzie 3 miesiące i 2 tygodnie i będzie ona wymagała dalszego karmienia piersia i stałej rehabilitacji sprawności ruchowej.

Jesli któras z Was tez ma szanse podciągnąć sie pod ten paragraf, zapytajcie u siebie w kadrach i pogadajcie z pediatrą. Skoro nam się coś należy zgodnie z prawem, to czemu nie skorzystac.
    ja sama tez jeszcze poradze sie dokladnie u siebie w kadrach.
    Przy czym ZAZNACZAM, że naturalnie nie namawiam tutaj do oszustw i fabrykowania L4, więc nie ciagnijmy tego watku.
    Informuję po prostu, bo ja też o tym dowiedziałam sie dopiero od kolezakni, u której w pracy wiele kobiet skorzystało z tego przepisu.
  7.  permalink
    Magda, właśnie podobne info jak zacytowane w podanym przez Ciebie linku znalazłam na stronie ZUSu. Że albo dziecko zdrowe i zamykają żłobek (uproszczenie), albo na chore dziecko. Stąd na rozpakowanych napisałam Ci, że ja się nie kwalifikuję.
    Piszesz, że zalecona rehabilitacja podciąga się pod "dziecko chore"? Krzyś jest rehabilitowany, czyli co- też podpadamy pod ten paragraf?
    Tak dopytuję, bo zawsze mi się wydawało, że to L4 na dziecko przysługuje tylko jak np maluch się przeziębi, w sensie dopadnie go nagła choroba.

A drugie pytanie w związku z tym L4, może ktoś zna odpowiedź- normalnie po urlopie macierzyńskim pracodawca musi podpisać wniosek o urlop wypoczynkowy, jeśli pracownica z takim wystąpi. A po l4 jest tak samo? Czy wtedy już zależy od dobrej woli pracodawcy?
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    To chyba zawsze zalezy od pracodawcy, tak mysle.
    A jeszcze co do zwolnienia, mysle, ze jesli mozna znalezc uczciwie sposob na podciagniecie sie pod paragraf, to czemu nie? Oczyeiscie kazdy musi sam sobie odpowiedziec czy robi to uczciwie. Ja w moim przypadku nie mam watpliwosci i wiem, ze Marysi to jest potrzebne terapeutycznie. Urodzila sie duzo wczesniej i widze, ile wymaga pracy.
    No ake Ty jestes madra babka, to wiesz o co cho:)
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    Magdalena: niektorzy lekarze za wystarczajace uznawalo np dalsze karmienie piersia czy AZS.

no bym się załapała. czekam zatem na jakieś info z Twoich kadr.
    •  
      CommentAuthorjenny1983
    • CommentTimeJan 25th 2012
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie odnosnie wyliczania chorobowego ciazowego... A wiec na urlopie macierzynskim bede do polowy marca br. nastepnie wykorzystam 4 tygodnie dodatkowego urlopu macierzynskiego, 26 dni urlopu za 2011rok i 26 dni za 2012 rok. Nastepnie planuje wziac urlop wychowawczy- max 6 m-cy. Gdybym w trakcie wychowawczego zaszla w ciaze to czy moge go zakonczyc i przejsc na zwolnienie lekarskie? I jak bedzie ono wtedy wyliczane?czy musze wrocic do pracy chociaz na jeden dzien i wtedy dopiero na l4 ?
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJan 25th 2012
     permalink
    jenny1983: I jak bedzie ono wtedy wyliczane?czy musze wrocic do pracy chociaz na jeden dzien i wtedy dopiero na l4 ?

U nas była taka sytuacja. Ale dziewczyna dogadała się z naszą szefowa, wróciła do pracy na miesiąc i dopiero poszła na L4. aczkolwiek podczas tego miesiąca nie musiała przychodzic do pracy, tak się umówiły.
    katy222: czekam zatem na jakieś info z Twoich kadr.

właśnie zadzwoniłam do kadr w mojej firmie i nie będzie z tym u mnie problemu. mam dostarczyc po prostu druk L4 z wpisanym kodem oznaczającym opieke nad dzieckiem oraz formularz Z-15 dla zusu.
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 27th 2012
     permalink
    Kurcze, dziewczyny potrzebuję pomocy. Proszę:) Otóż jestem zatrudniona na czas określony (umowa jest do 31 sierpnia 2012) i mam działalność gospodarczą. Od zeszłego tygodnia jestem na zwolnieniu lekarskim i zastanawiam się co dalej? Datę porodu mam na 3 czerwca. I teraz moje skomplikowane pytanie. Skoro jestem na zwolnieniu to rozumiem, że powinnam zawiesić działalność, ale z drugiej strony nie liczę na przedłużenie umowy po 31 sierpnia to może lepiej jest już "nie działać", a opłacać składkę zdrowotną? Dodam, że płacę tą najniższą 243,39zł. Chodzi mi o to, że nie mam pojęcia jak będzie później (po skończonej umowie o pracę) z moim zasiłkiem macierzyńskim? Czy dobrze główkuję, że urlop macierzyński będzie mi się należał tylko do tego 31 sierpnia, a potem chyba zasiłek macierzyński, ale nie mam zielonego pojęcia jak oni go liczą i czy lepiej (korzystniej finansowo;) jest mieć otwartą działalność (w praktyce nic nie robić tylko opłacać składkę zdrowotną) czy to bez znaczenia i szkoda teraz płacić te 243,39zł. Może któraś z Was ma coś więcej do czynienia z kadrami i płacami..bo ja to 0 ;) Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi:)))
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJan 27th 2012 zmieniony
     permalink
    Nie, Hanny. Źle na szczeście główkujesz:) Zaczniesz macierzyński w czerwcu. Następnie jak Ci się skończy umowa i pracodawca jej nie przedłuży, to płacenie macierzyńskiego przejmie ZUS i będzie Ci go wypłacał do końca macierzyńskiego. Wiem, bo akurat TEORKA coś o tym ostatnio mówiła (zaraz ją tu zawołamy).
    Co do działalności - a bym zawiesiła i odwiesiła po skończeniu macierzyńskiego.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki Magdalena :)))To kiedy w takim razie jest zasiłek macierzyński (to co innego niż urlop macierzyński)? Nie to, że jakoś nalegam na zasiłek macierzyński, bo wydaje mi się, że urlop jest jednak lepiej płatny, ale właśnie mi się wydawało, że to co przejmuje ZUS po skończonej umowie to już zasiłek macierzyński (pewnie średnia z całego roku) a jak płatny jest urlop macierzyński? W 100%? U mnie jeszcze dodatkowo ten urlop macierzyński przypadnie na okres urlopu wypoczynkowego, bo pracuję w szkole, ale to już chyba po prostu szkoła musi mi zapłacić za niewykorzystany wypoczynkowy po skończonej umowie. No tak czy siak dziękuję bardzo Magdalena :))) Całuski dla Malutkiej:)))
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Hanny, urlop macierzyński (zwany przez ZUS zasiłkiem) jest płatny 100%. jak go przejmie ZUS, tez będziesz dostawała 100%, nie bój żaby :wink:
    mała dziękuje za pozdrowienia :)
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dzięki jeszcze raz Magdalena jeszcze kombinuję jak tu może nie zawieszać tej działalności, a bardziej podwyższyć składkę zdrowotną, by mieć potem wyższy ten macierzyński, ale z tym to się przejdę po południu do księgowej, bo to już za ciężkie na mój "blondyni łeb" ;)
    --
  8.  permalink
    Składka zdrowotna nie podwyższy Ci macierzyńskiego tylko ubezpieczenie chorobowe, które w Twoim przypadku opłacane jest od wynagrodzenia.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A no właśnie!!! Czyli, że bez sensu kombinuję;) Bo chorobowe i tak płaci m pracodawca;) Ehhh...czy jest może jeszcze jakiś sposób, by przechytrzyć spryciarzy w ZUSie? Dzięki dziewczyny:grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    jakbyś miała tylko działalność i płaciła z niej wszystkie składki to mogłabyś kombinować i podwyższać coby potem duży zasiłek mieć
    ale wiem, że takie babeczki były przez ZUS wyłapywane i się sprawy w sądzie kończyły nawet
    więc nie wiem czy jest sens :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Dziewczyny zawsze sobie ceniłam wszystkie info od znajomych,jak miałam wątpliwości co do prawa pracy i jak doszło do tego że cały internet mówił mi co innego, ogarnęłam się wreszcie i zadzwoniłam do powiatowej inspekcji pracy i tam krótko i sprawnie uzyskałam odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania. Więc jakby ktoś już bzikował tak jak ja to robiłam to polecam serdecznie.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeFeb 1st 2012
     permalink
    Dziewczyny, amm pytanie:

Lestem na L4 ale musze wyjechać na wyjazd służbowy (własciwie bardziej chce niz muszę :-) - i tu pytanie - czy moge wystapić o delegację i zwrot kosztów podróży, czy musze jechac na koszt własny? (Podróż pociagiem)
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeFeb 2nd 2012
     permalink
    Ul_cia na L4 nie powinnaś jeździć na delagacje. Każdy wyjazd służbowy jest traktowany jak praca, także to troszkę nie teges.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ok, dzięki powstrzymam się zatem ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Hanny, zazwyczaj to jest tak, że pracodawcy nie przedłużają umów na czas określony i jest ona rozwiązywana z dniem porodu. Później papiery idą do ZUS - i ZUS płaci zasiłek macierzyński. Zresztą ZUS płaci już tak czy siak po 33 dniach zwolnienia lekarskiego (ale to dla ciebie bez różnicy).
    Generalnie na L4 powinnaś zawiesić działalność, bo na L4 nie można pracować. Ja dokładnie w tym nie siedzę ale wiem, że można przepisać działalność na kogoś innego, można pokombinować ze "wspólnikiem" - więc może to by było rozwiązanie. Popytaj księgową.
    W każdym razie - po porodzie - przysługuje Tobie 20 tygodni zasiłku macierzńskiego (tyleże, jeśli będziesz miala rozwiązaną umowę - to będzie to płacił ZUS). Finansowo - powinnaś wyjść na tym podobnie jak teraz jako osoba zatrudniona i przebywająca na L4 ciążowym bo zasady naliczania są podobne (ale nie wiem jak to jest w przypadku posiadania własnej działalności).
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeFeb 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    TEORKA wiem, że takie sprawy kończyły się w sądzie, ale zawsze wygrywały je te babeczki, bo jest taki przepis, gdzie ZUS nie może podważać Twojej deklarowanej składki;) Poza tym ja działalność miałam dużo wcześniej (przed zajściem w ciążę) i przynosiła mi ona realne dochody, więc myślę, że powinni się "odstosunkować" ode mnie;) Co innego jeśli kobieta zakłada działalność na 3 miesiące przed porodem;) No tak czy siak - w moim przypadku niewykonalne, bo płacę sama tylko zdrowotną;)

Dzięki bilia za wyjaśnienia, ale powiedz, jeśli mam w umowie napisane do 31 sierpnia (pracuję jako nauczyciel), a datę porodu na 3 czerwca to mogą zerwać umowę np 4 czerwca (jeśli urodzi się w terminie)? To dla mnie dość ważne, bo na wakacje przypada mi urlop wypoczynkowy akurat i jest to 6 tygodni dłużej z dzieckiem (bądź zapłata za to;). Aha! Działalność zawiesiłam - tak było lepiej dla mnie;)
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeFeb 5th 2012
     permalink
    Hanny, umowę masz do 31 sierpnia i to tego czasu jesteś pracownikiem. Wcześniej nie mogą z Tobą rozwiązać umowy o pracę (chyba że coś "narozrabiasz" ;) ).
    Urlop nauczyciela jest chyba opisany w Karcie Nauczyciela.

Z tego co wiem i widzę :) - urlop macierzyński wypadnie u ciebie w czasie wakacji i w związku z tym (teoretycznie) Tobie jako nauczycielowi będzie przysługiwał urlop uzupełniający w trakcie roku szkolnego (to tak jakby umowa była przedłużona).
    Podczas wakacji będziesz jednak korzystała z urlopu macierzyńskiego, czyli nie będziesz miała jak wybrać tego urlopu. Poźniej jeśli nastąpi rozwiązanie umowy (31.08) - pracodawca powinien wypłacić Tobie ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    bilia: Hanny, umowę masz do 31 sierpnia i to tego czasu jesteś pracownikiem. Wcześniej nie mogą z Tobą rozwiązać umowy o pracę (chyba że coś "narozrabiasz" ;) ).

a nie jest tak, że mogą rozwiązać umowę z dniem porodu ?
    bo prawo pracy chroni kobietę w ciąży ale tylko do dnia porodu
    wtedy może zostać umowa rozwiązana...

czy nie jest tak ?
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    jest tak ale jak umowa Ci się kończy wcześniej - przedłużają Ci wówczas do dnia porodu. Jeżeli umowa sie kończy później to nie mogą rozwiązać z dniem porodu chyba że dyscyplinarnie a do tego muszą mieć podstawy
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.